Takeda Ryu Maroto-ha
A Takeda Ryu Maroto-ha ugyanaz a régi Takeda Ryu iskola, egy annyi többlettel, hogy a tanítás a spontán reakciókon és megérzésen alapszik, ez persze nem eredményez egy más iskolát. Ezek ismert régi japán művészetekből erednek, mint pl. az Aikikai - a köríves mozdulatok; Yoshinkai - az alapállások; Hakko Ryu - az összes egészségmegőrző technika.
Maroteaux mester több japán mesternek volt tanítványa:
- Aikikai : Koichi Tohei, Nobuyoshi Tamura, Masamichi Noro, Kazuo Chiba
- Yoshinkai : Gozo Shioda, Kiyoyuki Terada,Tadao Ogawa
- Hakko Ryu : Ryuho Okuyama, Toshio Okuyama, Hisamitsu Mimurodo, Kozan Terasawa, Takeshi Dogane, Yasuhiro Irie, Michio Watanabe, Kimiteru Mimorodo
- Takeda Ryu : Hisashi Nakamura, Toshihisa Sofue, Masayuki Toyoshima, Miyoshi Morita.
A Takeda Ryu Maroto-ha megőrzi az ősi technikákat azokból az időkből, amikor a harci mezőn az ellenfelek is ugyanolyan szakértők voltak, és a harcok életre-halálra folytak. Ezen technikák javarész még nem is voltak nyugaton tanítva, ez a MAROTOKAN iskola egyik nagyszerűsége.
Takeda Ryu MOTTO: |
![]() |
Gyors, mint a szél Csendes, mint az erdő Heves, mint a tűz Mozdíthatatlan, mint egy hegy |
Egyéb jellegzetességek a Maroto-ha iskolából:
- Nagyon stabil, ösztönös állások tanulmányozása
- A távolság tanulmányozása, egy vagy több ellenféllel való harc során, a MAAI, az ellenfelek mozgásával koordinált és a SABAKI-tól (lépések) nem befolyásolt távolságtartás tanulmányozása
- Egy jellegzetes alapállás tanulmányozása, amelyben a jobb láb mindig elől van és mindig arccal az ellenfél felé vagyunk fordulva
- A hasi légzéssel befolyásolni a saját önuralmunkat
- Minden típusú agresszióra legtöbb 3 másodperc alatt kell tudni válaszolni
- Annak a filozófiának a tanulmányozása, miszerint nem azért edzünk, hogy egy technikát végre tudjunk hajtani az ellenfélen, hanem azért, hogy meg tudjuk akadályozni az ellenfelünket abban, hogy ő tudjon végrehajtani egy technikát rajtunk
- Tanulmányozni, hogy hogyan lehet a cselekedetben nem cselekedni
- A legkevesebb befektetéssel legnagyobb hatást elérni.