Szun Ce - A hadviselés tudománya

Nyomtatható verzió (Letöltve: 2234)

 1. A túlélő kémek pedig végezetül azok, akik hírekkel térnek vissza az ellenséges táborból.

 2. Ezért van azután, hogy az egész hadseregből senkivel sem kell bensőségesebb kapcsolatot fenntartani, mint a kémekkel. Senkit sem kell náluk bőkezűbben jutalmazni. Semmilyen más ügyben nem kell nagyobb titkossággal eljárni.

 3. A kémeket lehetetlen hasznosan alkalmazni bizonyos intuitív megérzőképesség nélkül.

 4. Nem lehet őket megfelelően irányítani jóindulat és egyenesség hiányában.

 5. Éleselméjű találékonyság nélkül az ember nem lehet biztos a jelentéseik igaz voltában.

 6. Legyetek éleselméjűek! Legyetek éleselméjűek!

 7. Ha egy titkos hírt kifecseg egy kém a megfelelő idő előtt, akkor ki kell végezni, azzal az emberrel együtt, akinek elmondta.

 8. A cél legyen akár egy hadsereg szétverése, egy város megtámadása, vagy egy egyén meggyilkolása, mindig azzal kell kezdeni, hogy megtudjuk a vezénylő tábornok adjutánsainak, szárnysegédeinek, ajtónállóinak és őreinek a neveit. Kémeinket meg kell bízni, hogy meggyőződjenek ezek felől.

 9. Fel kell deríteni az ellenség kémeit, akik azért jöttek, hogy utánunk kémkedjenek. Csábítsuk el őket megvesztegetéssel, helyezzük el őket kényelmes szálláson. Így azután átfordított kémekké válnak, és szolgálatunkra lesznek.

 10. Az átfordított kémek által nyújtott információk alapján leszünk képesek szerezni és alkalmazni helyi és belső kémeket.

 11. Ugyancsak az ő információja alapján érhetjük el, hogy a halálraítélt kém hamis híreket vigyen az ellenségnek.

 12. Végezetül az ő információja alapján a túlélő kémet kijelölt alkalmakra lehet felhasználni.

 13. A kémkedés célja és értelme mind az öt változat esetében az ellenség ismerete; és ez az ismeret - első fokon - csak az átfordított kémtől szerezhető meg. Ezért alapvető fontosságú, hogy az átfordított kémet a legeslegliberálisabban kezeljük.

 14. A régi időkben a Jin-dinasztia felemelkedése Ji Csenek volt köszönhető, aki Hszia alatt szolgált. Hasonlóképpen a Csou-dinasztia felemelkedése Lü Janak tudható be, aki Jin alatt szolgált.

 15. Elmondhatjuk, hogy csak a felvilágosult uralkodó és a bölcs tábornok alkalmazza a hadsereg legjobb elméit a kémkedés céljaira, miáltal nagy eredményeket ér el. A kémek nagyon fontos elemek a háborúban, mert rajtuk múlik a hadsereg mozgási képessége.


( 33 / 33 oldal )
|<< << 30   31   32   33