Szun Ce - A hadviselés tudománya

Nyomtatható verzió (Letöltve: 2234)

II. A HADVISELÉS

 1. Szun Ce azt mondta: Hadi műveleteknél, ahol a hadszíntéren ezer gyors harci szekér, és ugyanannyi nehéz harci szekér van, és százezer páncélos katona, annyi élelemmel ellátva, ami ezer li (kb. 570 km) megtételére elegendő, a kiadások otthon és a fronton, beleértve a vendégek szórakoztatását, és olyan kis tételeket is, mint ragasztó és festék, valamint a harci szekerekre és páncélokra költött pénzt, összességében el fogják érni az ezer uncia ezüstöt naponta.

 2. Ez a költsége egy százezer fős hadsereg felállításának.

 3. Amikor hosszadalmas harcokban veszel részt és a győzelem messze van, akkor az emberek fegyverei eltompulnak, és a lelkesedés tüze lanyhul.

 4. És most, amikor fegyvereid tompák, a lelkesedésed lanyhult, az erőd és a kincstárad kimerült, más vezérek szökkennek elő, hogy előnyt húzzanak nehéz helyzetedből. És akkor senki fia, bármilyen bölcs legyen is, sem lesz képes rá, hogy elhárítsa a következményeket, amelyeknek meg kell történniük.

 5. Ezért azután, bár hallottunk már bolond sietségről a háborúban, az okosságot sohasem társították hosszú késedelmeskedéssel.

 6. Nincsen rá példa, hogy egy ország hasznot húzott volna hosszan elnyúló háborúskodásból.

 7. Csak az az ember, aki alaposan ismeri a háború rossz hatásait, tudja alaposan megérteni azt a hasznot hajtó módot, ahogyan érdemes háborút viselni.

 8. A gyakorlott katona nem rendel el kétszer hadi adót, és nem rakatja meg szekereit többször, mint két alkalommal.

 9. Hozz hazulról hadianyagot, de fosszad ki az ellenséget. Imígyen a hadseregnek elegendő élelme lesz a szükségletei fedezésére.

 10. Az államkincstár szegénysége miatt a távol lévő hadsereget hozzájárulásokból kell fenntartani. Egy távol lévő hadsereg hozzájárulásokból történő fenntartása elszegényíti a népet.

 11. Másrészt viszont, egy közelben lévő hadsereg az árak növekedését okozza; és a magas árak a nép anyagi tartalékainak felélését eredményezik.

 12. Amikor a tartalékok elfogynak, a parasztságot rendkívül nehéz uzsora sújtja.

 13. 14. A tartalék elvesztésével és az erők kimerítésével az emberek otthonai ki lesznek fosztva és bevételük három tizede elvész; míg a kormány kiadásai a törött harci szekerekért, a tönkretett lovakért, mellvértekért és sisakokért, íjakért és nyílvesszőkért, lándzsákért és pajzsokért, az ostromállványokért, igás ökrökért és nehéz szekerekért, teljes bevételének négy tizedét fogják kitenni.


( 3 / 33 oldal )
|<< <<  1     2     3     4     5     6    >> >>|