Szun Ce - A hadviselés tudománya

Nyomtatható verzió (Letöltve: 2234)

 1. E hét megfontolás alapján meg tudom jósolni a győzelmet vagy a vereséget.

 2. Az a tábornok, aki hallgat a tanácsomra, és aszerint cselekszik győzni Fog az ilyen, maradjon meg parancsnoki tisztében! Az a tábornok, aki nem hallgat a tanácsomra, és nem cselekszik aszerint, vereséget fog szenvedni, az ilyet el kell bocsátani!

 3. Miközben figyelmet szentelsz a tanácsaimból származó haszonnak, nyitott légy minden segítő körülmény iránt, amely a rendes szabályokon kívül esik.

 4. Az ember a körülmények kedvező alakulása szerint módosítsa terveit.

 5. Valamennyi hadviselés a félrevezetésen alapszik.

 6. Ebből következik, hogy amikor támadóképesek vagyunk, olyannak kell tűnnünk, mintha arra képtelenek lennénk; amikor mozgatjuk erőinket, akkor tétlennek kell mutatkoznunk; amikor közel vagyunk, akkor el kell hitetnünk az ellenséggel, hogy távol vagyunk; amikor távol vagyunk, azt kell e1hitetnünk, hogy közel vagyunk.

 7. Tegyél ki csalit, hogy lépre csaljad az ellenséget. Tettess fejetlenséget és zúzd őt össze!

 8. Ha ellenséged biztosítva van minden oldalról, légy felkészült vele szemben! Ha erősebb nálad, kerüld el!

 9. Ha ellenfeled kolerikus vérmérsékletű, keresd a lehetőséget, hogy irritáljad. Tettesd magadat gyengének, hogy arrogáns lehessen.

 10. Ha pihenőt akar tartani, ne hagyj neki nyugalmat.

 11. Ott támadjad, ahol készületlen, ott jelenj meg, ahol nem várnak.

 12. Ezeket a katonai fogásokat, amelyek győzelemre vezetnek, nem szabad előre kifecsegni.

 13. Tehát az a tábornok, aki megnyer egy csatát, előtte sok számítást végez a templomában (főhadiszállásán). Az a tábornok pedig, aki elveszít egy csatát, csak kevés számítást végzett előtte. Így azután a sok számítás valóban győzelemhez vezet, és a kevés vereséghez; és mennyire inkább így van, ha egyáltalán semmi számítás sem történt! Ez az a pont, amire figyelve megjósolhatom, hogy ki fog győzni vagy veszíteni.


( 2 / 33 oldal )
|<< <<  1     2     3     4     5    >> >>|