Miyamoto Musashi - Öt Gyűrű Könyve

Nyomtatható verzió (Letöltve: 2747)

ELŐSZÓ


Sok éve gyakorlom a Stratégia Útját, iskolámat, Ni Ten Ichi Ryunak (Két ég egy iskola) neveztem el, és lényegét írásban, most először fogom megmagyarázni.

Most a Kanej év (1645.) év a tizedik hónap tízedik napját írjuk. Megmásztam az Iwato Higo hegyet Kyushjuban, hogy lerójam hódolatomat mennyországnak, imádkozzak Kannonnak, az Irgalom istennőjének, és letérdeljek Buddha előtt. Én egy katona vagyok a Harima tartományban. Teljes nevem Shinmen Musashi No Kami Fujiwara No Genshin, hatvan éves vagyok.

Fiatal koromtól késztetett szívem a Stratégia Útja felé. Az első párbajom Tizenhárom éves kormomban volt, kihívóm a Shinto iskola egy stratégája volt, Arima Kihei. Amikor tizenhat voltam egy másik nagy stratégával mérkőztem meg Tadashima Akiyama hadvezérrel.

Sokszor párbajoztam, körülbelül 60-szor, találkoztam szinte az összes stratégával a különböző iskolákból, de sohasem vesztettem. Ez 13 és 28-29 korom között történt velem.

Ahogy 30 éves múltam, visszatekintettem az eddig megtett Utamra, s rájöttem, hogy valószínűleg a velem született tehetség miatt győzedelmeskedtem, s nem a Stratégia ismerete miatt. Talán az Ég akarata ez, vagy az ellenfeleim stratégiája nem volt tökéletes.

Ezek Után éjt nappallá téve edzettem magam, hogy megértsem az elv igazi lényegét. S csak ezek Után kezdtem el megérteni mi is a Stratégia Útjának igazi lényege.

Azóta életem nem egy tényleges Utat követ. Megmaradtam a Stratégia erényeinél, s mindenféle sensei nélkül a legkülönfélébb művészeteket gyakoroltam, legyen az harci, vagy egyéb művészet. Most, hogy írom ezt a könyvet, nem merítek sem a Buddhizmusból, sem a Konfucianizmusból, nem használok semmiféle régi hadi krónikát, írást a Hadi Stratégiáról. Ecsetet ragadva elkezdem az írást, hogy a Ni Ten Ichi iskola igazi szellemét (mint az Ég a Kannon útjában) kifejezzem.

Tizedik hó, tizedik napja, 4 óra van (Tigris órája).

Hajnalodik.


( 1 / 47 oldal )
 1     2     3     4    >> >>|