Jukenpo

A Ju-kenpo nem fő irányzat a Takeda Ryu iskolán belül, mégis ez a második pusztakezes Takeda Ryu irányzat. Harcmodora teljesen különbözik az Aikijutsuétól. Míg az Aikijutsu, a lágyabb elveken alapul, a technikák repertoárját, inkább feszítések, rögzítések, csavarások, dobások képezik, a Ju-kenpo sokkal agresszívabb.

Ez egy támadó jellegű irányzat, melyben az Aikijutsu technikák mellett ütések és rúgások is megtalálhatók. A gyakorlatok sokkal agresszívabbak, merevebbek. Úgy szokták mondani, hogy aki még nem érti annyira a Takeda családra jellemző Aiki elvet, az még Ju-kenpo technikákat csinál. De ha már megértette, s technikáiba beépítette ezt az elvet, akkor rájön, hogy nincs szükség a Ju-kenpo-ra, hiszen a gyakorlatok sokkal finomabb, egyszerűbb módszerekkel is megoldhatók. Megjegyzendő még, hogy az ősi időkben a japán szamuráj családokban, így a Takeda családban is erős hűbérrendszer alakult ki. Az alacsonyabb rendű szamurájoknak sohasem tanították a rejtettebb, magasabb szintű technikákat. Ők vagy a Ju-kenpot, vagy egyes fegyveres, esetleg az egyszerűbb Aikijutsu technikákat gyakorolták.

A Ju-kenpot, bár nevében hasonlít a többi kenpo, kempo irányzathoz, mégsem szabad összekeverni velük. Igaz, hogy ez az ág nagyon közel áll a fent említett irányzatokhoz, mégis a ju (lágy) szó jelzi a különbséget. A kéz és lábtechnikák formája és milyensége az előbbi irányzatokhoz képest teljesen új formát ölt, úgy ahogy a védések és támadási magasságok is (gedan, chudan, jodan).