Jodo, Shugi jutsu

A Jodo és Shugi Justu a különböző méretű botokkal való harcot jelentik. Valójában nagyon fiatal ágak a Takeda Ryu iskolán belül. A békeidőszak előtti időkből nem maradt feljegyzés ennek az ágnak a létezéséről.

Japán háborús időszakában valójában egy másik nagyon ősi harci ággal találkozhattunk a Yari jutsuval, vagyis a lándzsával való harcművészettel. A Yari legveszélyesebb és egyben a legsebezhetőbb pontja az eleje, a hegye, mely harc közben könnyen letörhetett. Innentől kezdve beszélhetünk Jodo-ról. Közel ugyanazok az elvek, mint a Yari jutsuban csak hegy nélkül.

Jodo


A békeidőszakban, mint minden más harcművészeti ág, a Yari jutsu is finomodott. A szamurájok már nem a harcokban vállaltak szerepet, hanem segítettek a rendfenntartásban. Viszont ebben az esetben nem volt szükség olyan halálos fegyverre, mint a Yari. Nem az ellenfél megsemmisítése lett a cél, hanem annak lefegyverzése, illetve ártalmatlanná tevése. Ezért alakították ki a Jodo-t, mely elsajátításával az ellenfelet teljes megsemmisítés nélkül is biztonságosan ártalmatlanná lehetett tenni.

Shugi Justu


A Shugi Jutsu az egyéb méretű és formájú botfegyvereket foglalja magába. Beleértbe a bo-t, hanbo-t, tanbo-t, tonfát és egyéb botfegyvereket. Ezekre az ágakra ugyancsak a rendfenntartás alatt lett szükség, s így lett szamuráj fegyver a szamurájok világában eddig ismeretlen tonfa is.