Batto Jutsu, Kenjutsu

A Batto Jutsu és Kenjutsu igen közel állnak egymáshoz és a Takeda Ryu iskola legősibb ágait képviselik. Ezek az ágak jelentik a valódi karddal való harcot. Ezeket a technikákat a Takeda klán szamurájai 1000 éven át harcmezőkön fejlesztették, majd a különböző elveket átültették a pusztakezes harcmodorokba is.

A két ágon belül az egymással való harc mellett igen sok kata segít a technikák és az egyes mozdulatok, mozzanatok helyes elsajátításában, megértésében. A Batto Jutsu és Kenjutsu között leginkább a harc kezdetében különbözik:

Míg a Kenjustuban a harc Kamaeval kezdődik, vagyis úgy kezdődik a harc, hogy a kardokat már elővették, addig a Batto Justuban a harc elején a kard a tokjában van. Éppen ezért ebben az ágban az első technikák gyorsaságának igen nagy a szerepe. A harc során nemcsak a pengét használják fegyverként, hanem a kard minden részét. A penge hátlapját, a markolatot, a kézvédőt és a tokot is beleértve. Ez az az ág ami megmutatja, milyen is volt annak idején az utcán, illetve a harcmezőn vívni a csatát.