Szeretnék harcművészetet tanulni, de félek a gyakorlatoktól.

A félelem egy teljesen normális dolog a kezdőknél. Megismerkedni egy új dologgal gyakran félelmetes tud lenni. De ne aggódj, a harcművészeti oktatás lépésről-lépésre zajlik, senkit sem dobunk be rögtön a mélyvízbe. A tanulási folyamat, ha szerencséd van és jó a tanárod, akkor személyre szabott még akkor is, ha sokan vagyunk egy dojoban. Így mindenkinek a saját testéhez és személyiségéhez lehet hozzáilleszteni a gyakorlatokat. Nincs a földön két olyan ember, aki ugyanúgy hajtja végre a technikákat. Fontos, hogy a tanítvány adottságaira, képességeire és személyiségére építsék rá az Aikijutsu alapjait.

Az első időkben nagyobb hangsúlyt fektetünk az erősítésre, a fittség, rugalmasság elérésére. Ebben az időszakban ukemi technikákat is tanulunk. Ezek a gyakorlatok segítenek a gyakorlatok helyes fogadásában. Érthetőbben, ezek a különféle esés technikák, amik mint önvédelmi eszköz segítik azt, hogy később a gyakorló partnered anélkül tudja rajtad végrehajtani a gyakorlatokat, hogy neked bármilyen bajod esne. A gurulás technikák pedig a rajtad végrehajtott gyakorlatok erőhatásának az elterelésében segít, hogy az adott gyakorlat minél kevesebb kárt tegyen benned. Az edzésen fontos a nyugodtság és fokozatosság, mert így a tested sokkal "kényelmesebben" fogadja az új érzéseket, hatásokat. A gyakorlást kvázi játéknak kell felfogni.

Idővel ezek a technikák természetesek lesznek és mindenféle félelem nélkül fogod őket végrehajtani. Talán az autóvezetéshez tudom hasonlítani. Kezdetben az ember még saját magával, a kormánnyal, a kuplunggal, a pedálokkal és a kéz-láb mozgásának összehangolásával van elfoglalva. Később már tisztán látja a környezetet is maga körül. Majd végül az egész olyan egyszerűen megy, mintha két lábon járna az ember, sőt vezetés közben egész más dolgokkal is tud foglalkozni: evés, ivás, beszélgetés a barátaiddal.

Azért megjegyezném, hogy a túl sok dobás nem túl jellegzetes egy valódi Aikijutsu szituációban, hiszen egy képzett ellenfél egyszerűen "kigurulhatja" a technikát és újból támadhat.

A valódi ukemi technikák gyakorlása csak később, egy időben lesz a Nage waza (dobás technikák) gyakorlásával.