Milyen technikai különbségek vannak az "Aikido" és az "Aikijutsu" között?Az Aikido és az Aikijutsu között bár elég sok végrehajtásbeli különbség van, mégis a legnagyobb eltérés az ellenfélhez és a gyakorlatokhoz való hozzáállás.

Aikijutsu egy ősi katonai rendszer, amit 40 generáción keresztül csatatéren, élet-halál küzdelemben, vagyis olyan körülmények között teszteltek és fejlesztettek, ahol egy apró hiba is végzetes lehet. A gyakorlatok célja, hogy teljesen átvegye az irányítást az ellenféltől, még akkor is, ha az ellenfél is tapasztalt harcos, esetleg egy rivális klán tapasztalt harcművésze. Minden Aikijutsu technika célja, hogy gondolkodás nélkül tudjuk semlegesíteni az ellenfél bármilyen támadását. Nem biztos, hogy minden szituációban lehetőségünk lesz sokáig foglalkozni az ellenfél hatástalanításával ezért spontán és gyors válaszadásra van szükség. A végső győzelem elérése érdekében folyamosan ellenőrzés alatt kell tartani az ellenfél mozgását, vagy támadását. A végső győzelem nem feltétlenül jelenti az ellenfél teljes megsemmisítését, a cél sokkal inkább egy kompromisszum megvalósítása. Az Aikijutsu tehát egy erőteljes katonai irányzat, ami mostanra egy nagyon hatékony önvédelmi rendszerré alakult át.

Az Aikido egy nagyon fiatal harcművészeti ág, amit O Sensei, az Aikido alapítója békeidőben fejlesztett ki az ősi Aikijutsu technikákból. O Sensei az ősi gyakorlatokat hozzáigazította a modern társadalmi elvárásokhoz, aminek többek között a célja az ősi szamuráj szellemiség életben tartása a mai társadalomban. Ezt a nézetet először Jogoro Kano kezdte el alkalmazni, aki az igen hatékony katonai jujutsu irányzatok mestere volt. Szomorúan látta, hogy a modern japán világban egyre kevesebben foglalkoznak az ősi budo szellemiséggel, és ha sürgősen nem tesz valamit, akkor lehet az örökre elvész. Tudta azt, hogy az ősi tanítási módszerrel – amiben kevés tanítványnak, a külvilágot kizárva oktattak – nem lehet életben tartani a hagyományokat, ezért az ősi technikákat a modern világ elvárásaihoz igazította, azt remélve, hogy a könnyebb érthetőség érdekében egyre több ember érdeklődését tudja felkelteni.

Hasonló okok miatt alakította át O Sensei is az Aikijutsu és a gyakorlatok könnyebb megértése érdekében csak az egyszerűbb technikákat hagyta meg a saját rendszerében és figyelmen kívül hagyta a veszélyesebbeket, kevésbé látványosakat. A régebbi időkből ismert tanítási módszert teljesen átalakította, aminek a következtében minél több érdeklődő jelentkezésére számított. Az Aikdo nagyon sok ember számára már szinte egy az életről, a világról, a szeretettről szóló filozófia és nem is egy harcművészeti ág, hanem egy mozgásművészet.