Az Aikijutsu elég fájdalmasnak tűnik. Ez igaz? Nem veszélyes ez?

Igen, az Aikijutsu gyakorlatok többsége valóban fájdalmat okoz, DE ez egy "építő" jellegű fájdalom, még ha nehéz is elhinni. A puha és sebezhető részeket, ízületeket kezdték el támadni az Aikijutsu-ban, mert ezeket a részeket a szamuráj időkben sem tudták páncéllal védeni. Ráadásul ezeken a területeken az fizikai erőkülönbségek is elhanyagolhatók. Nagyon érdekes még, hogy a támadható ízületi területeken rengeteg érzékeny pont található, amit kiegészítenek az akupunktúrában használt pontok és vitálpontok is. Egy-egy gyakorlattal könnyedén megszakítható a meridiánokban áramló energia, így tartós fájdalmat okozhatunk az ellenfélnek. A cél az, hogy anélkül kontroláljuk az ellenfelet, hogy tényleges sérülést okoznánk neki.

Az is nagyon érdekes, hogy a gyakorlatokat nagyon gyengéden, finoman is végre lehet hajtani, úgy hogy az ellenfélnek gyakorlatilag fogalma sincsen arról, hogy ez valójában egy támadás lenne, egészen addig a pillanatig, amikor már túl késő. A fájdalom annyira kibírhatatlan is lehet, ami hirtelen eszméletvesztést is okozhat. De míg idáig eljutunk sok türelemre, fokozatos gyakorlásra van szükség és arra, hogy megerősítsük, és egyben rugalmassá tegyük saját ízületeinket is. Így szép lassan képesek leszünk érzékelni a KI áramlását és a légzés (KOKYU) segítségével kontrolálni tudjuk azt.

Ezen az úton lépésről-lépése haladva a saját, illetve az ellenfél KI-jének használatával el kell fogadni a fájdalmat. Ez egy kétirányú gyakorlási folyamat. Meg kell tanulni elfogadni és használni a fájdalmat. Ennek az elfogadásnak, amiről írok, nagyon mély jelentése van a gyakorlás és a tanulás mindenszintjén:

- Fizikai szinten: Ennek köszönhetően rugalmasabb és erősebb ízületek fejlődnek ki, amivel egyre és egyre intenzívebb fájdalom fogadására leszünk képesek.
- Energetikai szinten: A gyakorlás alatt a meridiánok és akupunktúrás pontok megtisztulnak és alkalmassá válnak arra, hogy több energiát is felhasználjanak. Ez nemcsak a harcművészetek világában, de az élet minden területén hasznos és emellett még egészség megőrzésében is segítséget nyújt.
- Spirituális szinten: Az ego jelentősen csökken. Tudatos légzéstechnikával próbálunk segíteni a fájdalom fogadásának gyakorlása közben. Te is meg fogsz lepődni, hogy a fájdalmat milyen egyszerű lesz kontrollálni, elfogadni és hasznosítani. És a valódi edzés csak ezután kezdődik…